Vad är säkerhet?
Säkerhet är en synonym till trygghet och tillstånd och beskrivs ibland som ett "tillstånd som inte innebär fara". När vi pratar om säkerhet och trygghet så delar vi upp dessa och definierar dem så här;
Säkerhet = Risken att utsättas för en negativ händelse som ett brott
Trygghet = Individens uppfattning om hur säker den är.
Varför är säkerhet viktigt?
Har du hört talas om Maslows Behovstrappa?
Abraham Maslow anses vara en av de främsta forskarna inom psykologi och han tog fram behovstrappan utifrån forskning och idéer från egen forskning och från andra forskare och enkelt sagt beskriver trappan varje behovssteg som behöver vara uppfyllt för att vi ska kunna kliva ett steg upp.
Här kan vi se att trygghet (säkerhet, stabilitet) är bland de mer grundläggande behoven som vi har och är sekundärt till våra mer fundamentala fysiska behov som består av bland annat mat, vatten och luft för att ens kunna överleva.
Så trygghet och säkerhet anses höra till de mer grundläggande behoven för att vi ska kunna må bra och vidareutvecklas längs med pyramiden eftersom varje stegs behov behöver mötas innan vi kan kliva ett steg uppåt.
Vad är säkerhet på jobbet?
Alla verksamheter ska ha någon form av brand- eller utrymningslarm som säkerhet för att kunna utrymma lokalerna om det börjar brinna. Det tillsammans med lås i dörrar in till lokalen är en absolut grund.
Men utöver det så har de allra flesta verksamheter investerat i ett inbrottslarm för att få en indikering på när något har hänt vilket oftast är att en (o)behörig har tagit sig tillträde till en del av lokalen utan att ha rätt till det.
Men det i sig är idag inte en förebyggande lösning, utan en del av att störa en obehörig från att fortsätta sin handling.
Därför ser vi även en ökande diskussion kring övervakningskameror (CCTV) och deras preventiva förmåga. Även här vill jag lyfta ett varningens finger och poängtera att kameran i sig kommer inte förhindra ett angrepp även om den kan vara en avskräckande faktor. Men är målmedvetenheten tillräckligt stor tillsammans med värdet på den tillgång som utsätts och risken för att bli gripen är tillräckligt låg så kommer gärningen att fullbordas.
Det beskrivs väldigt väl i rutinaktivitetsteorin som anger att du behöver 3 delar för att ett brott ska kunna ske;
En motiverad gärningsperson
Ett attraktivt mål (värde)
Avsaknad av en trovärdig resurs som kan ingripa
Sen kan man bygga på med många olika säkerhetstekniska lösningar som ett passersystem för att styra tillträde till lokalerna, hårda eller mjuka avgränsningar genom IR-barriärer, entrésnurror eller mer omfattande för att förhindra så kallad "tailgating" vilket innebär att en obehörig smiter med en behörig in.
Man kan även bygga på med olika perimeter lösningar, men ett misstag som oftast görs där är att man har för hög tilltro till effekten av en perimeterlösning ifråga om att förhindra tillträde. Det försvårar inträdet bara med ett par sekunder.
Men, om du ser till att ha ett fritt utrymme framför ditt staket om minst 3 meter från tomtgräns till staket så kan du med hjälp av kameror snabbt upptäcka intrångsförsök och spåra vart personen tar vägen inne på området tills dess att en trovärdig resurs som kan ingripa anländer.
Vad innebär säkerhet på arbetsplatsen för dig?
Ovan har vi pratat om olika tekniska säkerhetslösningar, medan säkerhet på arbetsplatsen omfattas av många mjuka delar tillsammans med instruktioner.
Ett exempel är vikten av att säga "Hej" till alla du möter. Varför?
Jo, förutom att det såklart är trevligt för alla att bli hälsade på så är det också ett bevis på att ni är uppmärksamma. En eventuell gärningsperson kommer tappa intresset om det visar sig att alla hälsar på denne vilket innebär att denne även har blivit sedd och kan bli identifierad.
Hur fungerar er besöksmottagning? Era besök ska ju känna sig trygga och säkra när de besöker er, men ni ska även lätt kunna se att det är en besökare. Framförallt blir det extra viktigt om ni arbetar med känsligt material som till exempel forskning och utveckling av produkter och tjänster.
En annan viktig del i säkerheten på arbetet är ju såklart även arbetsmiljön. Idag hamnar dessa frågor ofta på personalansvarig chef med stöd av HR/Personalavdelningen att tillsammans med lokala fackliga skyddsombud, eller centrala skyddsombud, att arbeta med.
I många fall används även olika digitala lösningar för att rapportera in incidenter (så kallade "OJ" rapporter) och tillbud (så kallade "AJ" rapporter) för att identifiera arbetsmiljörisker och åtgärda eller förebygga dessa.
Men arbetsmiljön hänger även ihop med relationen till arbetskollegor och det direkta ledarskapet, om ledningen är tydliga med mål och visioner och om det är ett coachande eller styrande ledarskap.
Vad är säkerhetsekonomi?
Det är ju en oerhört intressant fråga som kan delas upp i några olika begrepp beroende på hur djupt man vill titta på de ekonomiska talen.
Inom företagandet har du säkert träffat på ROI (Return On Investment) tidigare och inom säkerhetsekonomi pratar man om RO(S)I vilket betyder Return On Security Investment - Kort och gott ett mätvärde för att se om det är ekonomiskt försvarbart att ta en investering i säkerhetslösningar.
Den matematiska formeln för detta är:
Undvikna förlustkostnader + Genomförda återtag av tillgångar / kostnad för åtgärden.
Om du tänker dig ett företag som arbetar med en nettovinst på 6% som förlorar tillgångar till ett värde av 10 000 kronor så behöver de sälja för 166 667 kronor ytterligare för att täcka den förlusten.
Varför är säkerhet viktigt?
Svenskt näringsliv publicerade nyligen resultatet av en undersökning hur brott drabbade Svenska företag under 2021 där vi kunde se att
15 000 företag avvecklade delar, eller hela, sin verksamhet efter ett brott
18 000 företag avstod från att ta en investering som kunde ha ökat deras tillväxt och skapat nya marknader, arbetstillfällen och affärer som hade kunnat ge ökad vinst eller ökad marknadsandel
9 000 företag avstod från att rekrytera vilket innebär förlorade arbetstillfällen
Så frågan borde istället vara;
Varför är inte säkerhetsfrågan mer prioriterad hos Svenska företag?
Vill du ta reda på ert trygghetsvärde?
Genomför vårt test på mindre än 2 minuter och bjud in dina kollegor för att få en rättvis bild av hur det faktiskt är ställt hos er på https://trygghetsvarde.scoreapp.com